Opis
Od setek lat oregano jest znane jako jeden z najsilniejszych i najkorzystniej działających olejków eterycznych. Oregano można znaleźć w książkach kucharskich i szafkach kuchennych na całym świecie, ponieważ jego wszechstronny smak uzupełnia różnorodność naszej kuchni. Głównym składnikiem chemicznym oregano jest karwakrol, wyekstrahowany z pachnących liści rośliny oregano, Origanum vulgare, będący fenolem, który sprawia, że ten olejek eteryczny jest jednym z najbardziej wszechstronnych i najsilniejszych olejków. Przy stosowaniu miejscowym olejek z oregano należy rozcieńczyć olejkiem bazowym.
Podstawowe korzyści
Uznawany za jeden z najintensywniejszych olejków eterycznych, ma niezliczone zastosowania i przynosi liczne korzyści.
Uniwersalny składnik aromatyzujący, powszechnie stosowany na całym świecie w słonych i pikantnych potrawach, najczęściej w formie suszonych ziół.
Niesamowicie ostra woń i smak sprawiają, że jest to bardzo wydajna przyprawa, niezależnie od potrawy.
Pikantny, ziołowy posmak idealnie komponuje się ze składnikami zup, sałatek i przyprawami wytrawnych dań.
Rozcieńczony z olejem bazowym może być wykorzystywany do masażu odprężającego.
Gotowanie z olejkiem eterycznym z oregano
W porównaniu ze świeżymi bądź suchymi przyprawami lub innymi środkami aromatyzującymi, olejki eteryczne mają tak silny aromat, że nawet najmniejsza ich ilość może nadać potrawom wyrazistego smaku. W przypadku użycia olejku z oregano do gotowania najlepiej jest stosować metodę wykałaczki – zanurzyć końcówkę czystej wykałaczki w buteleczce z olejkiem eterycznym i wymieszać składniki tą wykałaczką. Po zamieszaniu wykałaczką potrawy w naczyniu spróbuj, czy nie trzeba dodać jeszcze więcej olejku.
Zastosowania
W daniach kuchni włoskiej możesz zastąpić jedną łyżkę stołową suchego oregano jedną kroplą olejku z oregano.
Użyj jednej kropli olejku zamiast suszonego oregano do sosu do spaghetti, sosu do pizzy lub do pieczeni.
Połącz olejek eteryczny z oregano i olejek eteryczny z mięty pieprzowej z olejem bazowym do wykonania masażu rozgrzewającego.
Opracuj własne mydło do rąk, mieszając płynne mydło kastylijskie, wodę i kilka kropli olejku z oregano.
Sposób użycia
Aromatyczne: Dodaj trzy lub cztery krople do dowolnego dyfuzora.
Jako dodatek kulinarny: Rozcieńcz jedną kroplę w 125 ml płynu.
Miejscowe: Masaż: wymieszać 5 kropli z 10 ml olejku nośnikowego. Kąpiel: wymieszać 5 kropli z 5 ml olejku nośnikowego. Perfumowanie: wymieszać 1 kroplę z 10 kroplami olejku nośnikowego.
Uwagi
Używać tylko po rozcieńczeniu. Zażywać nie więcej niż jedną kroplę dziennie. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Unikać kontaktu z oczami i błonami śluzowymi.